Podziel się:
Mus cytrynowy
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Lekko zmodyfikowany "dukanowski" (drugofazowy) przysmak - aż trudno uwierzyć, że ten bogaty, orzeźwiający deser nie zawiera cukru, śmietanki czy mascarpone. Polecam również w wersji kawowej (zamiast soku z cytryny dajemy mocne espresso).
Składniki
2 cytryny
1 limonka
3 jajka
3 łyżki słodzika do pieczenia (lub odpowiednia liczba rozgniecionych tabletek)
3 łyżki skrobi kukurydzianej
500 ml chudego mleka
Wykonanie
Zetrzeć skórkę z jednej z cytryn, z obu cytryn i limonki wycisnąć sok. Wlać do rondelka razem ze skórką (łyżeczkę soku zostawić do białek), dodać żółtka i 2/3 słodzika, a po dokładnym wymieszaniu - skrobię. Podgrzewać do zgęstnienia, a potem partiami dodawać mleko, ubijając lekko żeby nie powstały grudki. Gotowy "budyń" zdjąć z ognia i ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały słodzik i ubijać aż będą białe i lśniące. Dodać pozostały sok z cytryny, ubijać jeszcze przez chwilę. 1/3 piany wymieszać z budyniem do całkowitego rozluźnienia masy, a potem dodać resztę, mieszając już bardzo delikatnie, żeby nie popsuć konsystencji. Podzielić na porcje w pucharkach lub innych naczyniach i schłodzić co najmniej godzinę w lodówce.
W oryginalnym przepisie jest informacja, że ta ilość starcza na 6 porcji. Ja jednak uważam, że to idealna wielkość na 4 osoby.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: książka "Metoda dr Dukana"
Przepis dodany przez: Ewunia