Podziel się:
Mus czekoladowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Decydujące znaczenie w powodzeniu tego klasycznego przepisu ma czekolada. Musi być prawdziwa, bez dodatków tłuszczów roślinnych i innych udziwnień. Jeśli macie możliwość - użyjcie kuwertury. Ważne jest także właściwe ubicie białek.
Składniki
3 jajka
150 g czekolady con. 50% kakao
4 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki
szczypta soli
Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę, dodawać partiami czekoladę, a następnie ubitą śmietankę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 piany dodać do masy aby ją rozluźnić, a następnie dodać resztę, bardzo delikatnie połączyć wszystko, przełożyć do naczyń i wstawić do schłodzenia na kilkadziesiąt minut.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: trudne | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka