Podziel się:
Mus czekoladowy z pomarańczową nutą
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
200 g gorzkiej czekolady (con 50% kakao)
8 białek
szczypta soli
2 łyżki masła
6 żółtek
2 łyżeczki żelatyny
łyżka cukru pudru
połowa pomarańczy
2 łyżki cukru trzcinowego
200 ml śmietanki kremówki
Wykonanie
10 g czekolady zetrzeć na wiórki, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Do garnka dodać żółtka i szybko ubić tak, by masa się nie zwarzyła. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącym soku z pomarańczy zmieszanym z łyżką wody. Lekko przestudzić.
Białka z solą ubić na bardzo sztywną pianę, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy i cukrem pudrem. Dodać trzy łyżki do masy i utrzeć na gęsty krem. Dodać resztę piany, bardzo delikatnie wymieszać i przełożyć do pucharków. Przestudzić całkowicie i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Śmietanę ubić na sztywno, udekorować każdy pucharek. Posypać wiórkami czekolady.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: yasqlka