Podziel się:
Mus z kiwi
Dieta: · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Lekki, delikatny i niezbyt słodki deser, o interesującym smaku będzie wspaniałym uwieńczeniem każdego, nawet obfitego posiłku, wnosząc nutę egzotycznej świeżości. i ochłody.
Składniki
8 dużych i dojrzałych owoców kiwi
2 łyżki cukru lb słodzika
po ¾ szklanki wody i białego wytrawnego wina
1 surowe białko
Wykonanie
Owoce obrać, pokroić i zmiksować. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, gotować bez przykrycia 3-5 minut, wystudzić, wymieszać z przecierem z kiwi i winem. Dodać lekko ubite białka i ubijać aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Przelać mus do miski, wstawić do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć i jeszcze raz ubić mikserem nastawionym na najniższe obroty, ponownie wstawić do zamrażalnika, by się mocno schłodził, ale nie zamroził.
Podawać ozdobione liśćmi mięty i plastrami kiwi.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 75 kcal |
Przepis dodany przez: ena