Podziel się:
Nadziewane pomidory
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
4 duże twarde pomidory
200 g piersi z indyka
100 g pieczarek
1 cebula
2/3 szklanki jogurtu
0,5 łyżki mąki
50 g ostrego żółtego sera
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie
Filet z indyka posypać pieprzem, skrpić poło łyżki oliwy i zgrillować. Po przestudzeniu pokroić w kostkę.
Pomidory umyć, ściąć czubki, wydrążyć miąższ i pestki, posolić w środku.
Pieczarki umyć i posiekać, usmażyć na łyżce oliwy.
Na pozostałej oliwie przesmażyć rozdrobniony i pozbawiony pestek miąższ pomidorów oraz posiekaną cebulę. Dodać pieczarki i indyka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać i dusić razem jeszcze ok. 5 minut aż odparuje cały płyn. Dodać połowę natki pietruszki i oregano wymieszać.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i mąką.
Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, polać sosem.
Zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc grillowania indyka) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21