Podziel się:
Naleśniki po bolońsku
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
Naleśniki:
1 szklanka mąki
3 duże jajka
1,5 szklanki mleka
¼ łyżeczki soli
4 łyżki masła
Sos:
500 g mielonego mięsa
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 ml bulionu wołowego
oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
200 g startego żółtego sera
natka pietruszki
Wykonanie
Jajka roztrzepać i dokładnie wymieszać z mąką, mlekiem i solą. Dodać stopione masło, ponownie dobrze wymieszać (nie ubijać) i odstawić na przynajmniej 30 minut do lodówki. Smażyć na dobrze rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zezłocić na oliwie. Dodać mięso, smażyć aż zmieni kolor, dolać bulion, koncentrat i przyprawy, dusić ok 20 minut, aż cebula stanie się miękka, a sos zgęstnieje.
Naleśniki nadziewać sosem bolońskim, posypać serem i natką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima