Podziel się:
Nalewka wiśniowa
Dieta: · niskotłuszczowa · niskosodowa ·
Składniki
1 kg wiśni ( bez drylowania )
½ litra spirytusu 95 %
½ kg cukru
1 ½ litra wody
Wykonanie
Owoce wrzucić do słoja z szeroką szyjką . Wlać spirytus , dodać przegotowaną z cukrem i ostudzoną wodą . Szczelnie zamknąć. Wstrząsnąć . Zostawić w ciemnym miejscu przez 4 miesiące . Zlać nalewkę do butelek .
Owoce pozostałe po zlaniu nalewki można przełożyć do słoiczków i używać do deserów
Rodzaj potrawy nalewki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 (+ 4 miesiące) | Danie wegetariańskie: tak |
Przepis dodany przez: Babciagramolka
Komentarze
smiling | 10:50:50, 21-03-2011 Witam i pozdrawiam w ten pierwszy dzień wiosny - ja tak nie robię gdyż pestki zawierają kwas pruski który jest szkodliwy dla zdrowia - 10 sztuk owoców z pestkam a jeśli chce się więcrej tego "pestkowego " smaczku to dodaję migdały , dodaję też kardemon oczywiście wanilię naturalną (imożna cukier waniliowy lub zapach - jest dużo tańszy a swoje zrobi ) i nie pamiętam ale chyba korę cynamonu i tyle - reszta daje się ocenić jak człek się tym boskim napojem delektuje - dodam mój przepis z proporcjami jak tu się zjawię napewno nie długo . Natomiast potrzebuję pszepis na dobry domowy ajerkoniak czyli na " jajochę " pozdrawiam ... zobacz więcej Zobacz też
|