Podziel się:
Nalewka z mięty
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Składniki12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości)
,80 dag cukru,
sok z połowy cytryny,
1 l spirytusu,
1,5 l wody ,
Wykonanie
Opis przygotowaniaMiętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów. Wrzucić do słoja min. 3 litrowego i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem. Otrzymamy przepięknej zielonej barwy płyn. Wodę zagotować z cukrem i sokiem cytrynowym i chwilę pogotować, aż otrzymamy delikatny syrop. Wystudzić. Wlać do słoja, wymieszać. Przecedzić naszą nalewkę i rozlać do butelek. Odstawić na min. 2 tygodnie. Jeśli chcemy zachować piękny zielony kolor nalewki można nie dodawać soku z cytryny, który ją rozjaśnia i niestety zmienia kolor na lekko oliwkowy, tak jak na zdjęciu. Czy wybrać smak czy idealny kolor pozostawiam Wam do wyboru.
Rodzaj potrawy nalewki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 (2 tygodnie) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 2 |
Źródło: Net
Autor: ..
Przepis dodany przez: Oliwka