Podziel się:
Nalewka z żurawiny
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
--- 4 szklanki miąższu żurawiny.
---1/2 litra wódki.
---2 szklanki cukru.
---1/2 litra spirytusu.
Wykonanie
Owoce żurawiny wypłukać,odsączyc na sitku,osuszyś ręcznikiem papierowym, i wlożyć do zamrażalnika przynajmniej na 1 dobę.
Następnie wyjąć rozmrozić,i zmielić w maszynce do mięsa.
Zmielony miąż żurawiny zalać 1/2 litra wódki.
Zostawić na 2 tygodnie.
Po 2 tygodniach przecedzić przez gęste sitko,następnie przez kilkakrotnie złożoną gazę.
Odlać trochę płynu, dodać 2 szklanki cukru,wymieszać aż cukier się rozpuści.
Połączyć zlew żurawiny z1/2 litra spirytusu.
Wymieszać wlać do słoja ,i odstawić na 5---6 miesięcy...
Potym czasie nalewka ma piękny kolor i smak!!
Rodzaj potrawy nalewki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Oliwka
Komentarze
elka3 | 21:08:04, 26-04-2010 A dlaczego nalewka musi być sodka - na suszonych żurawinach można ją zrobić jako wytrawną Vera | 19:38:57, 04-03-2011 Proszę o informację,czy żurawina ma być świeża czy może też być kandyzowana. Zobacz też |