Podziel się:
Niskotłuszczowa zupa brokułowo - kalafiorowa
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Składniki
1 łodyga selera naciowego
1 mała cebula
pół świeżego lub mrożonego kalafiora
pół świeżego lub mrożonego brokuła
500 ml wywaru warzywnego
Szczypta czarnego pieprzu
100 ml odtłuszczonego jogurtu
100 g startego sera żółtego o obniżonej zawarości tłuszczu
natka pietruszki
Wykonanie
1.Do średniej wielkości garnka włożyć kalafiora, brokuła i cebulę
2.Zalać wywarem, przyprawić pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Gotować aż warzywa będą miękkie.
3.Ugotowane warzywa rozdrobnić przy użyciu miksera
4.Dodać jogurt i ser żółty
5.Dobrze wymieszaać, podawać gdy ser się całkowicie rozpuści, posypaną zieloną pietruszką
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 77 kcal Białko: 8 g |
Tłuszcze: 1 g |
Przepis dodany przez: yasqlka