Podziel się:
Omlet ziemniaczany
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
* oliwa do smażenia
* 2 cebule
* 4 pomidory
* 150 g mozarelli
* 6 średnich ziemniaków
* 6 jaj
* sól i pieprz
Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę, obrane ziemniaki pokroić na małe kostki lub cienkie płatki.
Dno patelni pokryć oliwą i usmażyć cebulę na złoty kolor. Po usmażeniu cebulę przełożyć na talerzyk, a na pozostałej oliwie usmażyć ziemniaki na złoty kolor.
Pomidory pokroić na ćwiartki, podobnie mozarellę. Pomidory dodać do usmażonych ziemniaków na patelni i wymieszać. Po chwili dodać również cebulę i posolić oraz doprawić pieprzem.
Ściągnąć patelnie z ognia i dodać mozarellę. Przełożyć całość do naczynia do pieczenia. Jajka wymieszać w garnuszku, dodać sól i pieprz i wlać na gorące ziemniaki.
Teraz można zrobić sobie kawę, ponieważ ziemniaki musimy pozostawić na ok. 10 min, aby jajko dostało się pomiędzy (nie wolno mieszać). W międzyczasie rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Włożyć naczynie z ziemniakami do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut. Następnie wyciągnąć, ostudzić i podawać pokrojoną na kawałki.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Autor: Tomasz Kaniewski
Przepis dodany przez: Tomasso