Podziel się:
Oponki drożdżowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1/2 kg mąki
5 dkg świeżych drożdży
200 ml śmietany
3 żółtka
5 dkg masła
ok. 1/2 szklanki mleka
szczypta soli
5 dkg cukru
Polewa czekoladowa
Wykonanie
Drożdże należy wymieszać z łyżką cukru i ze śmietaną, potem trzeba dodać mąkę i rozpuszczone oraz wystudzone masło. Żółtka ubić delikatnie z pozostałym cukrem i szczyptą soli i dodać do ciasta. Całość zagnieść, dolewając tyle ciepłego mleka, by dało się zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Wycinać obwarzanki szklanką i smażyć je partiami w głębokim oleju. Po usmażeniu układać oponki na papierowych serwetkach (do odsączenia) i zanurzyć w polewie czekoladowej.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Autor: marynka10
Przepis dodany przez: Marynka10