Podziel się:
Orzechowiec
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
200 g mąki
250 g orzechów włoskich
kostka masła lub margaryny (250 g)
szklanka cukru
4 jajka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego zmieszanego z 30 ml herbaty lub 6 łyżek rumu
polewa:
3 łyżki masła
łyżka wody
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
150 g orzechów posiekać na pył lub zetrzeć drobno i przyrumienić lekko na blasze piekarnika lub na suchej patelni. Pozostałe orzechy pokruszyć.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo cukier, ekstrakt waniliowy, jajka (każde ucierać na najwyższych obrotach ok 30 sekund).
Po utarciu wszystkiego, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodawać stopniowo do ciasta i mieszać na wolnych obrotach. na końcu dodać najpierw zmielone a potem posiekane orzechy.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno tortownicy). Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka"). Gorące ciasto nakłuć w kilku miejscach i nasączyć rumem lub aromatem. Przykryć na 10-15 minut, zostawić w uchylonym piekarniku potem wyjąć z piekarnika, odkryć i pozwolić przestygnąć. Ciepłe ciasto oblać polewą.
Polewa: wszystkie składniki podgrzewać razem do całkowitego rozpuszczenia i połączenia.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: jesien21