Podziel się:
Owocowa sałatka z indyka
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna ·
Składniki
200 g filetu z indyka
30 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki białego octu winnego
1 mała cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
400 g mieszanych warzyw
2 mandarynki
1 gałązka selera naciowego
sól, pieprz
Wykonanie
Filet z indyka ugotować na parze, ostudzić i pokroić w kostkę. Cebulę i seler drobno posiekać, warzywa pokroić, ugotować na chrupiąco, ostudzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki i każdą cząstkę przepołwić w poprzek.
Sok pomarańczowy wymieszać z oliwą i octem winnym, polać mięso z warzywami i mandarynkam, wymieszać wszysykie składniki. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.
Rodzaj potrawy sałatki | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 (nie licząc gotowania warzyw i indyka) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 200 kcal Białko: 23 g |
Tłuszcze: 6 g |
Zawartość sodu: 280 mg |
Źródło: www.diet.com
Przepis dodany przez: marta