Podziel się:
Pączki hiszpańskie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
200 g mąki
pół kostki masła (100g)
1 szklanka wody
4 jajka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
lukier:
250 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
gorąca woda
Wykonanie
Przygotować ciasto ptysiowe: zagotować wodę z solą i masłem, do wrzątku wrzucić jednym ruchem mąkę i na małym ogniu energicznie mieszać do połączenia się składników i pozostawienia cieniutkiej warstewki na dnie garnka, przy czym ciasto jako całość powinno od garnka odstawać. Zdjąć z ognia, całkowicie ostudzić i miksować po kolei z jajkami (następne dodawać gdy poprzednie będzie całkiem wmieszane). Gotowe ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać krążki na posmarowany olejem papier do pieczenia. Wkładać pojedynczo, do rozgrzanego do ok 175 stopni oleju, papierem do góry i po ok 40 sekundach usunąć papier. Smażyć ok 3-5 minut z każdej strony. Osączyć z tłuszczu i polać lukrem zrobionym z podanych składników.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena