Podziel się:
Pączki luksusowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg mąki,
20 dkg cukru,
20 dkg masła,
15 żółtek,
1/2 l mleka,
6 dkg drożdży,
1 kieliszek spirytusu,
2 olejki rumowe,
2 pomarańcze,
5 dkg gorzkich migdałów,
1/2 laski wanilii lub 1 paczka cukru waniliowego,
20 dkg konfitury morelowej,
5 dkg smażonej skórki pomarańczowej,
smalec do smażenia.
Polewa rumowa:
1 szkl. cukru,
1/2 szkl. wody,
pół cytryny lub 1 łyżka octu,
1 olejek (aromat) rumowy.
Wykonanie
Zaparzyć pół szklanki mąki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozrobione jedną szklanką mleka, wsypać połowę mąki i pozostawić do podrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać wanilię, skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztę mąki, spirytus, stopione masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść konfiturę, nakrywać drugim i zlepiać brzegi. Gdy pączki podrosną, smażyć je w gorącym smalcu. Po ocieknięciu z tłuszczu smarować polewą rumową z posiekaną skórką pomarańczową.
Przygotowanie polewy:
Cukier zalać wodą i gotować szumując, do uzyskania gęstości "na nitkę", następnie zdjąć z ognia, przestudzić i mieszać aż zbieleje. Dodać sok z cytryny, wymieszać i rozcieńczyć ciepłą wodą do gęstości śmietany.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: wysoki |
Czas: 50 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 15 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 400 kcal |
Źródło: Jan Czernikowski
Przepis dodany przez: Ewunia