Podziel się:
Pączki tureckie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
CIASTO :
25 dkg mąki,
2 jajka i 2 żółtka,
6 dkg masła, 2
dkg mąki ryżowej (ryżu zmielonego w młynku do kawy),
3/4 litra oleju do smażenia
SYROP : 40 dkg cukru,
2 - 3 łyżki białego wina,
sok i skórka otarta z 1 cytryny,
1/2 szklanki wody
Wykonanie
Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i - ubijając drewnianą łyżką -, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną lub orzechami.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 250 kcal |
Przepis dodany przez: Mirosław