Podziel się:
Pączki z różą - tradycyjne
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
60 dkg mąki,
1 szklanka mleka,
5 dkg drożdży,
13 dkg masła,
8 dkg cukru,
8 żółtek,
2 jajka,
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml),
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
szczypta soli,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 szklanka konfitur z róży;
1 kg smalcu do smażenia
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły. Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.
LUKIER : 25 dkg cukru pudru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej.
Cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Smarować pączki lukrem za pomocą pędzelka.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 10 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 300 kcal |
Przepis dodany przez: Ewunia