Podziel się:
Paluchy serowe
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · wysokowapniowa ·
Składniki
Na 9 kawałków:
75 g chudego twarogu
5 łyżek oleju
50 ml maślanki, szczypta soli, słodzik w płynie (lub sól i zioła jeśli ma być w wersji wytrawnej)
150 g mąki pełnoziarnistej
pół opakowania proszku do pieczenia
Wykonanie
Twaróg utrzeć z olejem, mlekiem, solą i słodzikiem / solą i ziołami. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać do twarogu. Zagnieść szybko ciasto i formować z niego różne kształty ( np. paluchy).
Blachę wyłożyć folią aluminiową i piec 15-30 min. w temperaturze 200 stopni.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 120 kcal Indeks glikemiczny: 4 Białko: 3 g |
Tłuszcze: 6 g Węglowodany: 12 g |
Źródło: Dieta dla cukrzyków
Autor: Peter Dieterle
Przepis dodany przez: Gabi K.