Podziel się:
Panna cotta
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
• 250 ml śmietanki kremówki
• 250 ml pełnego mleka
• 100 g cukru pudru
• 4 łyżeczki żelatyny
• 1 łyżka rumu (dowolnie)
• 1 łyżka słodkiego białego wina (dowolnie)
• 1 laska wanilii (lub cukier waniliowy)
Wykonanie
Śmietanka, mleko i cukier, zmieszane z żelatyną, najpierw podgrzane, a później ostudzone i dobrze schłodzone. Trzeba dodać odrobinę rumu do kremu. Można dodać też białe wino.
Żelatynę zalać zimną wodą, moczyć 10 minut. Podgrzać mleko, odstawić z ognia, rozpuścić w nim żelatynę. W drugim naczyniu podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i przekrojoną wzdłuż wanilią. Wyjmuję wanilię i śmietankę , i wlać do mleka z żelatyną. Dodać rum, wino i przelewać do 4 foremek. Odstawić do ostygnięcia a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem foremki można wstawić na sekundę do gorącej wody, co ułatwi wyłożenie deseru na talerzyk.
Deser podaje się najczęściej z pokrojonymi truskawkami i sosem truskawkowym
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 60 (4godziny chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Autor: Bogda50
Przepis dodany przez: hannabarbara
Komentarze
elizka | 19:05:33, 25-06-2010 Polecam,a jakze! Też robię-mozna zobaczyć http://www.klub.senior.pl/moje/elizka/blog/1,prosto---z----kuchni----elizki--cz.ii,4308.html Zobacz też |