Podziel się:
Pascha na zimno
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg mielonego twarogu
3 duże jajka
100 ml gęstej śmietany (najlepiej 36%)
1 szklanka cukru
100 g masła
sok i skórka z 1/2 cytryny
rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa - łącznie ok 150 g, w dowolnych proporcjach
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta kardamonu
Wykonanie
Twaróg wyłożyć na gęste sito lub na gazę, pozostawić na ok 3-4 godziny do odcieknięcia (nie wyciskać).
Miękkie masło utrzeć z cukrem, kardamonem i ekstraktem, dodawać pojedynczo jajka, a potem sok z cytryny i po łyżce twaróg. Na końcu wymieszać z bakaliami i skórka cytrynową. Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą, obciążyć i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin (najlepiej na dobę). Po wyjęciu udekorować bakaliami i owocami.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: karima