Podziel się:
Pasta e fagioli
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
Fasola,
boczek,
2 kartofle,
cebula sredniej wielkosci albo polowa duzej.
listek bobkowy,
majeranek,(garsc)
bazylia,( garsc)
kielbasa ( opcjonalna)
maly makaron rurki ,
wegeta ( opcjonalna)
oliwa,
zabek czosnku
dwa suszone grzyby
troche maki albo proszek z siemia lnianego
czerwone radicchio ) opcjonalne)
Wykonanie
Namoczona przez noc fasole zalać woda , dodając polowe boczku,liść bobkowy i dwa ziemniaki (w całości) i grzyby sol i wegetę. Gotować pod przykryciem aż fasola będzie miękka.
W międzyczasie zrobić zasmażkę na oliwie z reszty boczku, polowy sporej cebuli drobno pokrojonej, bazylii i majeranku i kiełbasy w kostkę. Na końcu poprószyć maka albo siemieniem lnianym .
Dodać do już ugotowanej fasoli.
Wyjąć łyżką durszlakową; połowę fasoli, ziemniaki i liść bobkowy do osobnego pojemnika. Resztę zupy zmiksować. Wrzucić z powrotem fasole i ziemniaki do zmiksowanej zupy.
Utrzeć ząbek czosnku z sola i dodać do zupy.
Osobno ugotować makaron.
Podawać układając na bokach talerzy świeże czerwone radicchio
Ta zupa jest najlepsza na drugi dzień.
Fasola nie musi być namoczona w dzień przedtem jeżeli jest możliwość zrobienia jej w szybkowarze.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 50 (czas moczenia fasoli) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Źródło: stary przepis z Treviso
Autor: Pani Slowikowa
Przepis dodany przez: Pani Slowikowa
Komentarze
dob88 | 09:50:07, 12-12-2008 BOCZEK, KIEŁBASA !!! zachęcam autorów takich przepisów do poczytania co to jest dieta śródziemnoporska !!! Zobacz też |