Podziel się:
Pasztet drobiowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
30 dkg żołądków drobiowych
30 dkg serc drobiowych
20 dkg wątróbki
2 udka drobiowe ze skórką
1 mała marchewka
pół pietruszki
plaster selera
por mały lub cebula
1 mała bułka
sól, pieprz
smalec lub margaryna
bułka tarta lub otręby
2 jajka
ewentualnie 2 łyżki świeżych/mrożonych grzybów
olej
Wykonanie
Mięso i jarzyny razem dusić do miękkości z przyprawami. Bułkę namoczyć w mleku. Uduszone po przestygnięciu zmielić, dodać jajka i odciśniętą bułkę. Dokładnie wmieszać. Keksową foremkę bardzo dokładnie wysmarować (margaryna lub bez skwarek smalec) i obsypać (dużą ilością) bułki tartej lub otrąb. Można też foremkę dokładnie wyłożyć (dół i brzegi) wędzonym surowym boczkiem, dość tłustym. Wykładamy do foremki masę, na wierzch lejemy trochę oleju i rozsmarowujemy go na powierzchni. Pieczemy godzinę w piekarniku od 200 st., potem ma się stopniowo więcej nagrzewać. Im wyższa temperatura tym bardziej będzie spieczony. Po upieczeniu i odczekaniu aż przestanie być bardzo gorący wykładamy na deskę. Można go jeść na gorąco jako kotlet - przysmażamy plaster lub na zimno do chleba. Smacznego.
__________________
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 50 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 10 |
Autor: Alodia 1949
Przepis dodany przez: alodia1949
Komentarze
elizka | 08:35:02, 19-10-2010 Upiekłam taki pasztet.Jest bardzo dobry,lekki,nietłusty,nie ma problemów przy jego pieczeniu.Zdecydowanie polecam. Porcja na zdjęciu jest z podwójnej ilości składników,jak widzę,ale można go z powodzeniem zamrażać i wyjmować w razie potrzeby .Brawo Alodio! Marusia | 15:45:05, 25-10-2010 Pasztet drobiowy upiekłam. Jest a właściwie był przepyszny. Na pewno jeszcze go upiekę. Pozdrawiam. Zobacz też |