Podziel się:
Pasztet z wędzonej makreli
Dieta: · po prostu smaczne ·
Potrawa niskokaloryczna o oryginalnym smaku.
Składniki
25 dkg. wedzonej makreli
szklanka mleka, duża cebula 5 dkg. ryżu
2 ugotowane na twardo jajka i jedno surowe.
2 łyżki masła(margaryny), łyżka mąki,
2 łyżki drobniutko posiekanej pietruszki,
3-4 łyżki bułki tartej, ćwierć szkl. śmietanki
sól, pieprz.
Wykonanie
Makrelę zalać na pół godz, mlekiem. Ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody, jeszcze twardawy
odcedzić i przestudzić. Pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle(łyżka), rybę wyjąć z mleka obrać ze
skóry i ości. Bułkę tartą zalać śmietanką wymieszaną z 3 łyżkami pozostałego mleka i pozostawić na
kilka minut.
Ryż, odciśniętą bułkę, jajka na twardo rybę i cebulę przepuścić przez maszynkę, utrzeć z zieloną pietruszką,
solą, pieprzem, mąką i surowym jajkiem. włożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną bułką tartą formy.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w temp. ok. 200 st.
Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Rodzaj potrawy dodatek do pieczywa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (bez pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Źródło: własne
Autor: fujara41
Przepis dodany przez: fujara41