Podziel się:
Penne z pesto rosso picante
Dieta: · po prostu smaczne ·
Często zadajemy sobie pytanie, jak odpowiednio dobrać wino do dania z makaronem. Czy idealnym rozwiązaniem będzie biały Riesling czy czerwony Merlot? Przedstawiamy kilka podstawowych rad, które pomogą w podobnych dylematach.
Składniki
Makaron Penne Rigate 200 g
Pół ząbka czosnku
Suszone pomidory w oleju 100 g
Parmezan 100 g
Orzeszki pinii 20 g
Chili pepperoni ¼
Sól, cukier, pieprz
Oliwa z oliwek
Wykonanie
1.Do misy blendera wkładamy pomidory, tarty parmezan, czosnek, chili i orzeszki. Dodajemy odrobinę oliwy i miksujemy na pastę, po czym doprawiamy solą cukrem i pieprzem.
2. Makaron gotujemy według wskazówek producenta, po czym odcedzamy odlewamy i jeszcze gorący, mieszamy z pesto i odrobiną pozostałej wody.
3. Nakładamy na talerz i posypujemy parmezanem.
Rodzaj potrawy włoskie | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 2 |
Źródło: Malma
Autor: synertime
Przepis dodany przez: synertime