
Podziel się:




Penne z suszonymi pomidorami
Dieta: · śródziemnomorska · niskocholesterolowa ·
Letnie słońce zaklęte w suszonych pomidorach może znaleźć się na Twoim talerzu w każdej chwili...


Składniki
400 g włoskiego makaronu penne (rurki) z pszenicy durum
pół słoika (ok 150 g) suszonych pomidorów wraz z oliwą
30 g kaparów
100 g parmezanu
2 ząbki czosnku
łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
sól

Wykonanie
Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
Oliwę z zalewy wlać na patelnię, dodać zmiażdżony czosnek i połowę posiekanej natki, delikatnie podsmażyć przez 2 minuty tak by masło nie zbrązowiło się, dodać pokrojone w paseczki pomidory i paprykę. Posolić do smaku, dusić 2-3 minuty.
Bardzo gorący makaron wymieszać z łyżką oliwy, dodać sos, dobrze wymieszać zostawić pod przykryciem 5 minut. Wymieszać z kaparami.
Podawać posypane parmezanem i resztą natki pietruszki.

Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |


Przepis dodany przez: yasqlka
![]()
Komentarze
karola1982 | 15:48:45, 09-05-2009 danie jest pyszne i bardzo szybkie w wykonaniu, ja dodałam jeszcze troszke cebulki, polecam Zobacz też
|