Podziel się:
Pieczona dorada pachnąca rozmarynem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Mistrzowskie przygotowanie wybornej ryby we własnym domu nie musi być wcale trudne.
Składniki
8 średnich obranych ziemniaków
oliwa
świeży rozmaryn
sól i pieprz
4 oprawione dorady
sok z cytryny
dodatki:
pomidorki koktajlowe ze szczyptą bazylii
kilka plasterków chudego boczku ze szczyptą rozmarynu
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości nie większej niż 1 cm i mieszamy z oliwą oraz rozmarynem. Następnie wykładamy je równomiernie na blasze do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową.
Tak zabezpieczone, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upływie tego czasu zdejmujemy z ziemniaków folię i pieczemy kolejne 10 min, by się przyrumieniły.
W tym czasie nacieramy doradę oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy ją również obłożyć wybranymi przez siebie dodatkami. Ponownie otwieramy piekarnik i kładziemy rybę na ziemniakach. Całość pieczemy razem około 15 min. Podajemy skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: przepis Piotra Kucharskiego dla Mastercook
Przepis dodany przez: Ewunia