Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pieczona dorada pachnąca rozmarynem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pieczona dorada pachnąca rozmarynem

Dieta: · po prostu smaczne ·

Mistrzowskie przygotowanie wybornej ryby we własnym domu nie musi być wcale trudne.

fot. Mastercook


Składniki
8 średnich obranych ziemniaków
oliwa
świeży rozmaryn
sól i pieprz
4 oprawione dorady
sok z cytryny
dodatki:
pomidorki koktajlowe ze szczyptą bazylii
kilka plasterków chudego boczku ze szczyptą rozmarynu


Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. Ziemniaki kroimy w plasterki o grubości nie większej niż 1 cm i mieszamy z oliwą oraz rozmarynem. Następnie wykładamy je równomiernie na blasze do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową.

Tak zabezpieczone, wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po upływie tego czasu zdejmujemy z ziemniaków folię i pieczemy kolejne 10 min, by się przyrumieniły.

W tym czasie nacieramy doradę oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy ją również obłożyć wybranymi przez siebie dodatkami. Ponownie otwieramy piekarnik i kładziemy rybę na ziemniakach. Całość pieczemy razem około 15 min. Podajemy skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 40 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4

Źródło: przepis Piotra Kucharskiego dla Mastercook



Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy