Podziel się:
Pieczone pierożki z mięsem i grzybami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
500 g mąki
250 ml kwaśnej śmietany
pół kostki masła
2 jajka i 1 białko
1/2 łyżeczki soli
farsz:
1 średnia cebula
1/4 kostki masła
200 g mielonego mięsa drobiowego
200 g świeżych grzybów leśnych lub boczniaków
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
żółtko do smarowania
Wykonanie
1. Mąkę przesiekać z niezbyt twardym masłem, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na 10 minut.
2. Połowę masła roztopić i podsmażyć na nim na złoto drobno posiekaną cebulkę, dodać mięso i wszystko razem smażyć aż mięso całkowicie zmieni kolor.
3. W drugiej patelni na reszcie masła podsmażyć drobno pokrojone grzyby, aż odparuje z nich woda i lekko się zrumienią.
4. Mięso, grzyby i jajka wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, dodać zieloną pietruszkę, na końcu wymieszać z kwaśną śmietaną.
5. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm i pokroić na kwadraty o wymiarach 10x15 cm.
6. Nakładać po 1-2 łyżeczki zimnego farszu na jedną połowę kwadratu, składać na pół i dobrze docisnąć brzegi (np. widelcem).
7. Gotowe pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do peiczenia, posmarować żółtkiem, piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21