Podziel się:
Pieczone pomidory przyprawione czosnkiem
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
4 ½ łyżki stołowej oliwy z oliwek
łyżeczka soli morskiej
6 dużych przepołowionych pomidorów
2 wycisnięte ząbki czosnku
1/3 szklanki rozdrobnionych grzanek chlebowych
¼ szklanki posiekanej pietruszki
łyżeczka soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie
Smarujemy formę do pieczenia lub naczynie żaroodporne oliwą. Używamy połowę soli do przyprawienia połówek pomidorów.
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni. Podsmażamy na niej pomidory ( przekrojoną stroną do dołu ) aż lekko zbrązowieją – około 3 minuty. Następnie układamy je ściśle na formie do pieczenia.
Na patelnię, na której podsmażaliśmy pomidory, wlewamy pozostały olej i rumienimy czosnek – około 2 minuty. Ściągamy naczynie z ognia, dodajemy pokruszone grzanki, pietruszkę, resztę soli i pieprz do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym „farszem” posypujemy pomidory.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy pomidory bez przykrycia przez około 10 minut ( aż grzanki zbrązowieją ). Serwujemy gorące lub w temperaturze pokojowej.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: ena