Podziel się:
Piegus
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka maku
1,5 szklanki cukru
1,25 szklanki mleka
4 jajka
szczypta soli
250 dag masła
1 proszek do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a następnie mak, skórkę z pomarańczy (drobno utarta) i ekstrakt waniliowy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli, delikatnie wmieszać do ciasta.
Wlać do tortownicy 24-26 cm. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C - do tzw suchego patyczka.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka