
Podziel się:




Pierniczki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Miękkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Ja robię je na 2 tygodnie przed świętami (ciasto), ale tydzień na leżakowanie też wystarczy.


Składniki
250 g masła
1,5 kg mąki
5 jaj + jedno do smarowania
500 g miodu
2 łyżki sody oczyszczonej rozpuszczonej w mleku (ok 50 ml)
500 g cukru
przyprawa piernikowa
1 łyżka kakao

Wykonanie
Cukier, miód i masło rozpuścić w rondlu, ciepłe wlać do mąki, dodać przyprawy. Po ostygnięciu dodać jajka i sodę. Zagnieść ciasto. Zostawić na co najmniej tydzień w przykrytym naczyniu w temperaturze pokojowej. Potem partiami wałkować na ok 0,3 - 0,5 cm, wycinać pierniczki, smarować rozmąconym jajkiem i piec przez 7-10 minut w 170 stopniach.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 45 (nie licząc leżakowania ciasta i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |


Przepis dodany przez: ena