Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Pierniczki Aganiok (staropolskie)

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierniczki Aganiok (staropolskie)

Dieta: · po prostu smaczne ·

W zasadzie ciasto na te pierniczki wymaga 6-tygodniowego leżakowania. Ale kiedyś robiłam je ok Mikołajek i piekłam przed Wigilią - też wyszły pyszne. Mogę polecić - wspaniałe, naprawdę. Tu w wersji "ulepszonej" przez Autorkę na jej blogu - z samym miodem i z dodatkiem mąki razowej

© Elena Schweitzer - Fotolia.com


Składniki
700 g miodu naturalnego
250 g masła lub margaryny
400 mąki pszennej tortowej
750 g mąki razowej
3 średnie jaja
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 ml mleka
1 czubata łyżka ciemnego kakao
Bakalie: orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa - razem jakieś 300 - 400 g
1 torebka gotowej przyprawy do pierników (bez mąki w składzie) lub samodzielnie wykonana przyprawa według własnego gustu


Wykonanie
Namoczyć rodzynki i wszystkie bakalie drobno posiekać.

Miód i masło włożyć do garnka, powoli podgrzewać do połączenia składników. Następnie zdjąć z ognia, dodać bakalie i przyprawy.

Mąkę przesiać. Część włożyć do naczynia razem z rozpuszczoną w mleku sodą, jajami i kakao. Wymieszać, dodać gorąca masę miodową, dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy i stopniowo dodawać kolejne porcje mąki. Gotowe ciasto jest dość luźne. Przełożyć je do naczynia, owinąć folią spożywczą, lekko ponakłuwać i wstawić w chłodne miejsce do leżakowania.

Po tym jak ciasto "dojrzeje", w dniu pieczenia pierniczków wystawić naczynie na 2-3 godziny w temperaturę pokojową, następnie podzielić na porcje, wałkować na ok. 5 mm i wykrawać pierniczki.

Posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec pierniki w 160-170 stopniach przez 9 - 11 minut, w zależności od ich wielkości oraz od typu piekarnika. Studzić na kratce. Można polukrować lub blać czekoladą.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 (nie licząc pieczenia i dojrzewania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12

Źródło: wkuchniaganiok.blogspot.com



Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy