Strona główna Dieta niskotłuszczowa ciasta i ciastka Pierniczki Katarzynki

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierniczki Katarzynki

Dieta: · niskotłuszczowa ·

Klasyczny przepis na pyszne, mięciutkie pierniczki korzenne. Przy czym należy pamiętać, że miękkie robią się po kilku tygodniach "leżakowania", zaraz po upieczeniu są twarde jak kamyczki. Należy to wziąć pod uwagę planując pieczenie. Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana receptura z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej.

© Alina Gadomska - Fotolia.com


Składniki
200 g miodu (raczej jasnego)
1,5 łyżeczki mieszanki korzennej - domowej lub kupnej (ale takiej bez mąki)
1 łyżeczka kakao
2 łyżki melasy
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie
Miód doprowadzić do postaci płynnej (lekko podgrzewając), dodać przyprawę korzenną, cukier, melasę, kakao, jajko, dobrze wymieszać. następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto - twarde ale zwarte i nie kruszące się, w razie potrzeby dodając odrobinę maślanki lub śmietany. , cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto wałkować dość grubo (u mnie ok 1 cm) i wykrawać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie i piec ok 12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki przełożyć do szczelnej puszki. Na 10-14 przed planowanym użyciem regularnie "wietrzyć" żeby dostałą się do nich wilgoć - wtedy zmiękną. Gotowe można lukrować lub oblać czekoladą.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 25 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6


Więcej zdjęć:

© Alina Gadomska - Fotolia.com



Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy