Podziel się:
Pierniczki Katarzynki
Dieta: · niskotłuszczowa ·
Klasyczny przepis na pyszne, mięciutkie pierniczki korzenne. Przy czym należy pamiętać, że miękkie robią się po kilku tygodniach "leżakowania", zaraz po upieczeniu są twarde jak kamyczki. Należy to wziąć pod uwagę planując pieczenie. Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana receptura z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej.
Składniki
200 g miodu (raczej jasnego)
1,5 łyżeczki mieszanki korzennej - domowej lub kupnej (ale takiej bez mąki)
1 łyżeczka kakao
2 łyżki melasy
100 g drobnego cukru
1 duże jajko
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Miód doprowadzić do postaci płynnej (lekko podgrzewając), dodać przyprawę korzenną, cukier, melasę, kakao, jajko, dobrze wymieszać. następnie dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto - twarde ale zwarte i nie kruszące się, w razie potrzeby dodając odrobinę maślanki lub śmietany. , cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wałkować dość grubo (u mnie ok 1 cm) i wykrawać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie i piec ok 12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki przełożyć do szczelnej puszki. Na 10-14 przed planowanym użyciem regularnie "wietrzyć" żeby dostałą się do nich wilgoć - wtedy zmiękną. Gotowe można lukrować lub oblać czekoladą.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Więcej zdjęć:
Przepis dodany przez: jesien21
Zobacz też
|