Podziel się:
Pierniczki bez tłuszczu
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Wychodzą podobnie do klasycznych "Katarzynek". Oczywiście można je polukrować albo polać czekoladą ale i bez tego są pyszne - nawet na świąteczny stół.
Składniki
200 g mąki razowej,
300 g mąki pszennej typ 650
150 g cukru,
250 ml mleka,
10 g sody oczyszczonej,
150 g miodu,
torebka przyprawy do piernika
Wykonanie
50 g cukru mocno rozgrzać na patelni do zrumienienia, dodać miód, pozostały cukier, przyprawy, wlać ciepłe mleko. Całość doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i zdjąć z ognia.
Do mąki zmieszanej z sodą wlać gorące mleko, mieszając. Wyrobić dość zwarte ciasto (najlepiej mikserem), uformować kulę, przykryć miskę dokładnie i odstawić na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc). Ciasto podzielić na części, każdą wałkować na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinać pierniczki, układać na blasze z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posmarować pędzelkiem zanurzonym w wodzie.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc odstawienia i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: yasqlka