Podziel się:
Pierniczki brukowce
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
PIERNICZKI „BRUKOWCE”
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki
- 1/4 szklanki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 100 g masła (pół kostki)
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika gotowej lub domowej (skład: mielony imbir, mielony cynamon – najwięcej, świeżo starta gałka muszkatołowa , mielone ziele angielskie, mielony kminek)
- łyżka kakao
- czekolada
- marmolada lub powidła
- blaszka o wym. 35×40 cm
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
2 łyżki cukru skarmelizować (rozpuścić, nie mieszając) w małym garnku, najlepiej z grubym dnem.. Dodać 1/3 szklanki wody. Uwaga pryska.
Dodać miód, pozostały cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika oraz masło. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkiego. Odstawić do wystudzenia. Ja wstawiam garnek do zimnej wody – w wannie lub misce.
Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną, kakao, dodajemy jajka i przez chwilę mieszamy. Następnie dodajemy lekko ciepłą powyższą mieszankę miodu i cukru, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na pół godziny.
Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy wkładamy odrobinę marmolady, dokładnie zlepiamy i formujemy kuleczki.
Foremkę o wym. 35×40 cm posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.. Układamy pierniczki jeden przy drugim. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. Powinny być lekko zarumienione.
Ostudzone pierniczki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta, ale płynna konsystencja). Ale można je polać rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: bd |
Źródło: mojewypiieki.com
Autor: Alodia1949
Przepis dodany przez: alodia1949
Komentarze
elizka | 20:18:40, 04-12-2018 Czy te pierniki są miękkie? Szukam takich co nie zamieniają sie w kamyki i trzeba czekać aż zmiękną. zmrkotwi52lu | 12:33:24, 31-12-2018 Wygląda super kalina3 | 09:47:00, 14-06-2021 Trzeba czekać, aż skruszeją, czy można jeść od razu? Zobacz też
|