Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Pierniczki imbirowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierniczki imbirowe

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Olga Lyubkin - Fotolia.com


Składniki
350g mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
125g masła
175g brązowego cukru
1 jajko
4 łyżeczki golden syrup (lub sztucznego miodu)




Wykonanie
Wymieszać mąkę, sodę, imbir i cynamon, dodać masło i za pomocą miksera utrzeć na coś w rodzaju kruszonki. Dodać cukier.

Ubić ze sobą jajko i golden syrup, dodać do "kruszonki" i wymieszać a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąc folią i wstawić do lodówki na 15 minut.

Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wycinać pierniczki i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Jeśli pierniczki mają iść na choinkę należy zrobić w nich otwory za pomocą wykałaczki. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Chłodzić przez 10 minut na blasze a potem na kratce kuchennej. Można dekorować dowolny sposób.


Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: karima




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy