Podziel się:
Pierniczki imbirowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
350g mąki
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
125g masła
175g brązowego cukru
1 jajko
4 łyżeczki golden syrup (lub sztucznego miodu)
Wykonanie
Wymieszać mąkę, sodę, imbir i cynamon, dodać masło i za pomocą miksera utrzeć na coś w rodzaju kruszonki. Dodać cukier.
Ubić ze sobą jajko i golden syrup, dodać do "kruszonki" i wymieszać a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąc folią i wstawić do lodówki na 15 minut.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wycinać pierniczki i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Jeśli pierniczki mają iść na choinkę należy zrobić w nich otwory za pomocą wykałaczki. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Chłodzić przez 10 minut na blasze a potem na kratce kuchennej. Można dekorować dowolny sposób.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: karima