Podziel się:
Pierniczki imbirowo - cynamonowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
składniki:
1 szklanka miodu gryczanego (lub pół na pół z melasą, jeśli pierniczki maja być bardziej miękkie)
1 szklanka cukru (najlepszy brązowy)
4 łyżeczki zmielonego imbiru
4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżki sody
250 g masła
2 duże jajka
6 szklanek maki
Lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
odrobina amaretto lub soku z cytryny
Wykonanie
Miód / melasę, cukier, imbir i cynamon włożyć do garnka (dużego) i mocno podgrzać, do rozpuszczenia cukru. Do gorącej masy dosypać sodę (UWAGA: bardzo się pieni) i wymieszać. Gorącą masą zalać masło, wymieszać i przestudzić. Do ciepłej masy dodać jajka i ciągle ubijając wsypywać stopniowo mąkę.
Ciasto wałkować na wybraną grubość (grubsze pierniczki są bardziej miękkie, cieńsze - kruche). Wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165 stopni 10-20 minut (zależnie od grubości). Wystudzić na kratce i polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Autor: Bajaderka (przepis zmodyfikowany)
Przepis dodany przez: yasqlka