Podziel się:
Pierniczki z balkonu :)
Dieta: · po prostu smaczne ·
Pierniczki dla cierpliwych
Składniki
3 kg mąki (tak, tak to nie pomyłka)
1 kg miodu (ja dałam 3 słoiczki sztucznego i 3 łyżki miodu prawdziwego)
3 kostki margaryny
8 jaj
6 szklanek cukru
2 cukry waniliowe
10 dag kakao
4 paczki przyprawy do piernika (ja dałam z różnych firm, bo każda ma w swoim składzie inne przyprawy)
2 budynie czekoladowe
3 łyżki amoniaku (rozpuścić w trochę letniego mleku)
Wykonanie
UWAGA WAŻNE: Przed rozpoczęciem prac sparzyć 2 dobre, prawdziwe kawy, które później wleje się do rozpuszczonego, a nawet trochę spalonego cukru)
W płaskim naczyniu (rondlu) zrobić karmel - tzn. wsypać 3 szklanki cukru i postawić na palniku i mieszać, cukier musi się roztopić i rozpuścić
Do rozpuszczonego cukru wlać kawę, (oczywiście bez fusów), dodać miody i odstawić do ostygnięcia (można na balkonie)
Ubić jajka z 3 szklankami cukru
Do dużego garnka wsypać mąkę, 4 paczki przyprawy do piernika, 2 budynie, kakao, cukry waniliowe, wlać karmel oraz ubite jaja.
Wszystko dobrze wymieszać (trzeba "ubabrać się po łokcie" )
Rozpuścić tłuszcz i ciepły dodać do masy
wymieszać
Na końcu dodać rozpuszczony amoniak , wymieszać.
Odstawić w chłodne miejsce na okres od jednego do dwóch tygodni, po tym czasie można wykrawać i piec ciasteczka.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 60 (jest to przepis dla cierpliwych) | Danie wegetariańskie: tak |
Źródło: Przekaz rodzinny
Autor: Helena J.
Przepis dodany przez: Dorota45