Podziel się:
Pierniczki z pieprzem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
100 g masła
250 g cukru
100 g miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżka kakao
400 g mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
lukier
100 g cukru pudru
sok z cytryny
Wykonanie
Rozpuścić masło, dodać cukier, miód, przyprawy, kakao i 1/3 szklanki wody. Zagotować i mieszać aż rozpuszczą się i wymieszają wszystkie składniki. Schłodzić i wlać do mąki wymieszanej z sodą. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do dojrzewania w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na 1-2 dni. Dzielić na porcje, wałkować, wykrawać pierniczki.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 8-10 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystygnięciu lukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: jesien21