Podziel się:
Piernik dojrzewający z nutką pomarańczy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Piernik jest zwany także "żydowskim", nie bardzo wiem dlaczego ale dla porządku podaję. Niezależnie od wszystkiego jest cudowny - delikatny, wilgotny, z wyraźną cytrusową nutą. Można mu jeszcze przed podaniem zrobić "czapeczkę" w postaci polewy z drobno posiekanej skórki w syropie cukrowo - alkoholowym - pycha.
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
1 torebka (40 g) przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mocnej kawy
2 pomarańcze
1/4 szklanki wódki
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie
Z pomarańczy zetrzeć skórkę (przedtem dokładnie umyć i sparzyć owoce!) i wycisnąć sok.
W dużej misce połączyć suche składniki - mąkę, sodę, proszek, sól, przyprawę do piernika, cynamon. Dodać olej, miód, cukier, jajka, kawę, skórkę i sok wyciśnięty z pomarańczy i wódkę, wymieszać całość tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek. Dodać połowę skórkę pomarańczową. Ciasto przelać do dwóch natłuszczonych i wysypanych mąką keksówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (program do pieczenia ciast lub termoobieg).
Ciasto piec 60-90 minut. Można nakryć papierem do pieczenia żeby nie spaliło się na górze. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc), a następnie owinąć w ściereczki i włożyć do woreczków foliowych. Piernik powinien dojrzewać przynajmniej 1 tydzień (najlepiej 3-4 tygodnie).
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia i dojrzewania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 20 |
Przepis dodany przez: Ewunia