Podziel się:
Piernik lany
Dieta: · po prostu smaczne · bezglutenowa ·
Składniki
pół kilo mąki,
pół kostki masła,
5 jajek,
pół szklanki cukru,
pół szklanki wody,
ćwierć kg miodu,
2 łyżki kakao,
1 cukier wanilinowy,
1 paczka przyprawy do pierników lub wymieszać: cynamon, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa),
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
bakalie różne (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, daktyle, figi, skórka pomarańczowa)
Wykonanie
Miód, woda, cukier - włożyć do garnka, postawić na palnik, mieszać do rozpuszczenia, dodać masło, mieszać aż do rozpuszczenia całkowitego. Nie gotować. Ostawić do ostygnięcia. Można garnek wstawić do zimnej wody.
Składniki sypkie wymieszać. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Ubić z białek sztywną pianę.
Do mieszanki sypkiej dodać ostudzoną masę, wymieszać dokładnie. Potem do tego dodawać. po jednym żółtku mieszając.
Dodać bakalie (pokrojone) - wymieszać. Dodawać pianę po łyżce delikatnie mieszając.
Długą blaszkę wysmarować tłuszczem i obficie wysypać bułką tartą lub mąką, szczególnie w zagięciach foremki.
Piec godzinę, potem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy środek jest upieczony.
Z tej porcji wychodzi piernik w 30-centymetrowej foremce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 15 |
Autor: Alodia 1949
Przepis dodany przez: alodia1949
Komentarze
tomekprusik | 06:05:08, 20-01-2015 mnie coś piernik nie wychodzi zawsze pojawia się tajemnicze nadzienie czytaj zakalec Zobacz też
|