Podziel się:
Piernik na śmietanie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Kolejny przepis od mojej teściowej z Buska. Łatwy, tani i szybki w przygotowaniu. Idealne "ciasto awaryjne". które po wystudzeniu można z powodzeniem zamrozić i mieć w każdej chwili, po rozmrożeniu nadaje się do podania.
Składniki
3 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 kg cukru
3 płaskie łyżeczki sody
1 kg mąki
przyprawa do piernika
1 czubata łyżka kakao
słoik miodu sztucznego
4 jajka
bakalie
polewa:
1 kostka masła lub margaryny
250 g cukru
8 łyżeczek mleka
8 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
łyżka kakao
Wykonanie
Śmietanę, cukier i sodę zmieszać i odstawić w misce na 3 godziny.
Następnie dodać mąkę, kakao, miód sztuczny zmieszany z żółtkami. Po wymieszaniu dodać pianę z 4 białek i bakalie.
Włożyć ciasto w foremki keksowe (a stosuję jednorazówki z alufolii). Foremki wcześniej posmarować tłuszczem i nad zlewem posypać mąką. Nadmiar mąki wysypać do zlewu.
W foremce powinno być ciasta tak po 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach 45-50 min. Ja stawiam na niższym poziomie.
Koniecznie sprawdzić patyczkiem ,przed wyjęciem z piekarnika, czy jest upieczone.Jeśli patyczek jest wilgotny, mokry, wtedy przykryć foremki alufolią z wierzchu i piec jeszcze z 10 minut. Ciasto jest ciężkie.
Polewa czekoladowa:
Rozpuścić margarynę, dodać resztę składników i wymieszać. Lekko przestudzić i polać po wystudzonym pierniku.
Można też rozpuścić w mikrofali czekoladę i użyć jej zamiast polewy. Jednak to już nie będzie ten sam piernik.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 25 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Autor: Bogumiła z Buska
Przepis dodany przez: elizka