Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Piernik z pomarańczowym lukrem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Piernik z pomarańczowym lukrem

Dieta: · po prostu smaczne ·

©  emmi - Fotolia.com


Składniki
1 kostka miękkiego masła
225g cukru brązowego muscovado
225g golden syrup/sztucznego miodu
225g melasy
225 g przesianej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cynamonu w proszku
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 jajka
300 ml mleka

lukier: 150 g cukru pudru
1 pomarańcza


Wykonanie
Masło, cukier, golden syrup i melasę podgrzewać w garnku do połączenia składników. Schłodzić i dodać do mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Dodać roztrzepane jajka i mleko i mieszać łyżką do połączenia składników.

Ciasto przelać do głębokiej formy (23 cm), wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Chwilę przestudzić w formie a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotować lukier: otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Wsypać cukier do miski, dodać dwie łyżki soku i ucierać na gładką pastę. Dodać więcej soku jeśli potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozprowadzić lukier na wystudzonym cieście i posypać skórką pomarańczową.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Klaudia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy