Podziel się:
Piernik z pomarańczowym lukrem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kostka miękkiego masła
225g cukru brązowego muscovado
225g golden syrup/sztucznego miodu
225g melasy
225 g przesianej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cynamonu w proszku
2 łyżeczki startego korzenia imbiru
2 jajka
300 ml mleka
lukier: 150 g cukru pudru
1 pomarańcza
Wykonanie
Masło, cukier, golden syrup i melasę podgrzewać w garnku do połączenia składników. Schłodzić i dodać do mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem. Dodać roztrzepane jajka i mleko i mieszać łyżką do połączenia składników.
Ciasto przelać do głębokiej formy (23 cm), wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka. Chwilę przestudzić w formie a następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Przygotować lukier: otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Wsypać cukier do miski, dodać dwie łyżki soku i ucierać na gładką pastę. Dodać więcej soku jeśli potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozprowadzić lukier na wystudzonym cieście i posypać skórką pomarańczową.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Klaudia