Podziel się:
Piernikowe ludziki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1/2 kostki masła
100 g brązowego cukru
100 g melasy (lub melasa pół na pół z miodem)
1 jajko
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Masło utrzeć na puszystą masę dodając najpierw cukier a potem melasę i jajko. Dodać resztę składników, wyrobić twarde ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni ok 10 minut. PO wystudzeniu lukrować i ozdabiać.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia