Podziel się:
Pierogi leniwe - starodawny przepis
Dieta: · wysokowapniowa · po prostu smaczne ·
Składniki
* 60 dkg - sera twarogowego (niezbyt kwaśnego),
* 1 łyżka - tłuszczu,
* 3 szt - jaja,
* 15 dkg - mąki,
* 1 łyżeczka - cukru,
* 2 łyżki - tartej bułki,
* 2 łyżki - masła,
* mąka do podsypania
Wykonanie
Ser przetrzeć przez perlonowe sito.
Umyte jaja wybić, oddzielić białka od żółtek.
Tłuszcz rozetrzeć w misce i dodawać po trochu żółtka, mieszając w dalszym ciągu.
Do utartych żółtek dodać ser i dobrze utrzeć.
Z białek ubić sztywną pianę utrwaloną łyżeczką cukru kryształu.
Do masy serowej dodawać porcjami pianę i przesianą mąkę, lekko mieszając okrągłymi ruchami (nie ucierać).
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta trzy wałki, jak na kopytka i nieco spłaszczyć.
Na równolegle ułożonych wałkach zaznaczyć nożem kratkę i pokrajać je w ukośne kluski (jednocześnie).
Pierogi ugotować partiami we wrzącej osolonej wodzie.
Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć.
Pierogi podawać na ogrzanym okrągłym półmisku, okraszone przyrumienioną tartą bułką ze stopionym masłem i surówką z marchwi i jabłek, surówką z pomidorów itp lub z sosami mięsno- jarzynowymi.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Autor: Aseret
Przepis dodany przez: Aseret
Komentarze
Cristine3105 | 16:58:06, 28-04-2011 Brzmi apetycznie.Zamiast"cholesterowego" masełka można byłoby dodać szpinak lub marchewkę gotowaną z dodatkiem czosnku i oliwy z oliwek.Podniosłoby to wartość odżywczą. babiszon48 | 22:34:23, 14-08-2011 Pyszne pierożki- polecam ! smiling | 19:53:44, 08-03-2016 na pewno jest b. smaczne danie a ile ma kalorii? pozdrawiam :-)) Zobacz też
|