Podziel się:
Pierogi postne z kapustą i grzybami
Dieta: · po prostu smaczne ·
najlepiej smakują polane cebulką albo odsmażone i chrupiące.
Składniki
3 szklanki mąki
½ stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka oleju
farsz
500g kwaszonej kapusty
kilka suszonych grzybów
2 cebule
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc a potem ugotować w w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok 1/2 h). Kapustę lekko poddusić, z dodatkiem wody z gotowania grzybów, do odparowania płynu, a potem posiekać drobno lub zmielić na dużym sicie w maszynce. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby posiekane bardzo drobno, chwilę smażyć, dodać kapustę. Dusić pod przykryciem aż masa pozbędzie się większości płynów. Doprawić na pikantno, wystudzić.
Na ciasto mąkę, olej i sól połączyć wodą i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto, wałkować, wykrawać kółka i układać na nich kupki farszu. Sklejać pierogi i wrzucac do wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Gotować ok. 5 minut po wypłynięciu. Odcedzić.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: yasqlka