Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi postne z kapustą i grzybami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi postne z kapustą i grzybami

Dieta: · po prostu smaczne ·

najlepiej smakują polane cebulką albo odsmażone i chrupiące.

© Barbara Dudzińska - Fotolia.com


Składniki
3 szklanki mąki
½ stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżka oleju

farsz
500g kwaszonej kapusty
kilka suszonych grzybów
2 cebule
4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku


Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc a potem ugotować w w tej samej wodzie, w której się moczyły (ok 1/2 h). Kapustę lekko poddusić, z dodatkiem wody z gotowania grzybów, do odparowania płynu, a potem posiekać drobno lub zmielić na dużym sicie w maszynce. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby posiekane bardzo drobno, chwilę smażyć, dodać kapustę. Dusić pod przykryciem aż masa pozbędzie się większości płynów. Doprawić na pikantno, wystudzić.

Na ciasto mąkę, olej i sól połączyć wodą i wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto, wałkować, wykrawać kółka i układać na nich kupki farszu. Sklejać pierogi i wrzucac do wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Gotować ok. 5 minut po wypłynięciu. Odcedzić.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 40 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: yasqlka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy