Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi ruskie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi ruskie

Dieta: · po prostu smaczne ·

© William Berry - Fotolia.com


Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli

farsz:
600g ugotowanych zmielonych ziemniaków
400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku

poza tym:
śmietana
cebulka podduszona na oleju


Wykonanie
Przygotować farsz - udusić na oleju cebulę posiekaną drobno, dodać do rozdrobnionych ziemniaków i sera i wymieszać (ja do tego używam tłuczka do ziemniaków, mieszam i rozgniatam jednocześnie). Doprawić, nie żałując szczególnie pieprzu, farsz powinien być pikantny.

Mąkę zalać wrzątkiem i wyrobić mikserem, dodając masłem i solą (jeśli wyrabiamy rękami, najpierw zarabiać nożem aż ciasto nieco ostygnie). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny, a potem cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły.

Gotować wrzucając na wrząca osoloną wodę z odrobiną oleju. Po wypłynięciu gotować 3-5 minut. Podawać z dodatkiem cebuli podduszonej na oleju i gęstej śmietany. Można też polać zrumienionym boczkiem.


Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc gotowania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy