Podziel się:
Pierogi ruskie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżka masła
szczypta soli
farsz:
600g ugotowanych zmielonych ziemniaków
400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
poza tym:
śmietana
cebulka podduszona na oleju
Wykonanie
Przygotować farsz - udusić na oleju cebulę posiekaną drobno, dodać do rozdrobnionych ziemniaków i sera i wymieszać (ja do tego używam tłuczka do ziemniaków, mieszam i rozgniatam jednocześnie). Doprawić, nie żałując szczególnie pieprzu, farsz powinien być pikantny.
Mąkę zalać wrzątkiem i wyrobić mikserem, dodając masłem i solą (jeśli wyrabiamy rękami, najpierw zarabiać nożem aż ciasto nieco ostygnie). Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo plastyczną. Odstawić na 1/2 godziny, a potem cienko wałkować, wykrawać kółka i nadziewać farszem. Gotowe pierogi przykrywać, żeby nie wyschły.
Gotować wrzucając na wrząca osoloną wodę z odrobiną oleju. Po wypłynięciu gotować 3-5 minut. Podawać z dodatkiem cebuli podduszonej na oleju i gęstej śmietany. Można też polać zrumienionym boczkiem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc gotowania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Ewunia