Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© naka - Fotolia.com


Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka masła lub oleju
1 jajko (niekoniecznie)
sól
Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
60 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz


Wykonanie
Grzyby namoczyć na noc a potem w tej samej wodzie ugotować do miękkości.

Przesiać na stolnicę mąkę i sól, dodać do niej jajko i stopiony tłuszcz, potem pomału wlewać wodę, zarabiając elastyczne ciasto. Ostateczna ilość wody zależy od wilgotności mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na godzinę.

Grzyby odcedzić i posiekać drobno lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Odciśniętą kapustę udusić w wywarze z grzybów z dodatkiem masła. Dodać posiekaną i zeszkloną cebulę i dusić do momentu odparowania płynu. Dodać grzyby i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na trzy porcje i, rozwałkować na placki o grubości 2 milimetrów i wykrawać z nich kółka. Na środek każdego z kółek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia, odcedzić.

Pierogi można przygotować kilka dni wcześniej i odgrzewać we wrzątku, podsmażając lub zapiekając w piekarniku.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy