Podziel się:
Pierogi z jagodami
Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa ·
Ulubiona letnia potrawa - nieco pracochłonna ale wynagradza wszystko wspaniałym smakiem. Tym razem w wersji dla diabetyków.
Składniki
Nadzienie: 380 g jagód,
2 łyżki słodziku,
7-8 goździków.
Ciasto:
40 dag mąki (3 szklanki)
220ml ciepłej wody (ok.1i1/3 szklanki),
1 jajko, szczypta soli
Wykonanie
Do mąki dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i zarobić dość gęste ciasto,aby się łatwo sklejało. Ciasto wałkować partiami,wycinać szklanką krążki. Jagody po umyciu i osączeniu na sicie wymieszać ze słodzikiem i utłuczonymi goździkami. Nakładać na krążki ciasta,zlepić.
Na wrzącą wodę wrzucać partiami,po wypłynięciu na powierzchnię gotować 3-5 min. Powinno wyjść ok.54 pierogów,podawać z gęstym jogurtem.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 271 kcal Białko: 7 g |
Tłuszcze: 2 g Węglowodany: 57 g |
Źródło: Diabetyk lipiec 2002 r.
Autor: Marzena Rafał
Przepis dodany przez: Gabi K.
Komentarze
annajanina | 21:35:59, 27-10-2009 Ciekawe! Jagody wymieszane z potłuczonymi gozdzikami?/ale czemu az 7 tych gożdzików?Wypróbuję i napiszę co i jak. Zobacz też
|