Strona główna Dieta dla diabetyków danie główne Pierogi z jagodami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Pierogi z jagodami

Dieta: · dla diabetyków · niskotłuszczowa ·

Ulubiona letnia potrawa - nieco pracochłonna ale wynagradza wszystko wspaniałym smakiem. Tym razem w wersji dla diabetyków.

© yukata - Fotolia.com


Składniki
Nadzienie: 380 g jagód,
2 łyżki słodziku,
7-8 goździków.
Ciasto:
40 dag mąki (3 szklanki)
220ml ciepłej wody (ok.1i1/3 szklanki),
1 jajko, szczypta soli


Wykonanie
Do mąki dodać szczyptę soli, wbić jajko, wlać ciepłą wodę i zarobić dość gęste ciasto,aby się łatwo sklejało. Ciasto wałkować partiami,wycinać szklanką krążki. Jagody po umyciu i osączeniu na sicie wymieszać ze słodzikiem i utłuczonymi goździkami. Nakładać na krążki ciasta,zlepić.

Na wrzącą wodę wrzucać partiami,po wypłynięciu na powierzchnię gotować 3-5 min. Powinno wyjść ok.54 pierogów,podawać z gęstym jogurtem.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 271 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 57 g

Źródło: Diabetyk lipiec 2002 r.
Autor: Marzena Rafał



Przepis dodany przez: Gabi K.




Komentarze

annajanina     |     21:35:59, 27-10-2009
Ciekawe! Jagody wymieszane z potłuczonymi gozdzikami?/ale czemu az 7 tych gożdzików?Wypróbuję i napiszę co i jak.

Zobacz też

Dieta dla diabetyków - najnowsze przepisy
Blok arbuzowo-jogurtowy
Dżem niskocukrowy
Biszkopt z białek
Sernik odchudzający
Faszerowane bagietki z serkiem topionym
Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Polecamy Oferty pracy