Podziel się:
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
700 g mąki
2 jajka
1,5 szklanki ciepłej wody
1500 g kiszonej kapusty
20 g suszonych grzybów
2 cebule
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Grzyby umyć, zalać wodą, namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
Kapustę obgotować w niewielkiej ilości wody, odcedzić, odcisnąć i posiekać lub zemleć. Grzyby posiekać, dodać do kapusty wraz z resztą wody. Doprawić solą i pieprzem.
Z 3/4 mąki uformować kopczyk, wbić do niego jajka, przemieszać nożem, dodawać po trochu wodę, zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
Z ciasta formować wałeczki o średnicy ok 3 cm, odcinać plasterki o grubości 1 cm i każdy oddzielnie wałkować na placuszek, lekko podsypując mąką. Na środku placków kłaść farsz i zlepiać pierogi. Gotować w dużej ilości osolonej wody ok 2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem lub obsmażone.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jesien21